Een auto kopen doe je niet zomaar: er vallen heel wat knopen door te hakken. Twijfel je tussen een gloednieuwe auto en een occasion? Dan helpen we je op weg. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen op een rij. Ook lees je hoe je de juiste autoverzekering kiest.
Goed om te weten…
Zodra het kenteken op jouw naam staat, moet je een verzekering voor je auto hebben geregeld. Een WA-dekking is verplicht. Uiteraard kun je deze naar wens uitbreiden, op basis van de dagwaarde en leeftijd van je auto.
Nieuwe auto kopen
In ruil voor een stevig prijskaartje krijg je meer zekerheid en een auto die van top tot teen naar jouw wensen is samengesteld.
Pluspunten:
● Van bekleding tot innovatieve snufjes: je bepaalt zelf wat er in je droomauto zit.
● Je rijdt met minstens twee jaar fabrieksgarantie.
● Je rijdt vaak veiliger, schoner en zuiniger.
● Je bent minder geld en minder tijd kwijt aan onderhoud.
● Je hoeft je niet druk te maken om de geschiedenis van de auto, gebruikssporen of onverwachte reparatiekosten als gevolg van eventuele verborgen mankementen.
● Als je bij een dealer koopt, is een gespreide betaling vaak mogelijk.
Minpunten:
● De aanschafkosten liggen een stuk hoger in vergelijking met een jonge occasion.
● Vanwege de hogere waarde moet je vaak meer verzekeringspremie en meer belasting betalen. Een autoverzekering met de hoogste dekking (All Risk) wordt aangeraden.
● Die waarde van een nieuwe auto keldert in de eerste vijf jaar gemiddeld met zo’n 50 procent. Hierdoor zijn je afschrijvingskosten ook hoger.
● Je hebt meestal te maken met een langere levertijd.
Tweedehands auto kopen
Met een jonge occasion ben je wellicht iets meer kwijt aan onderhoud en reparatie. Toch ben je met het kopen van een 3-6 jaar oude auto al na drie jaar gemiddeld zo’n 20 procent voordeliger uit dan met een nieuwe auto, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Pluspunten:
● Voor het geld dat je kwijt bent aan een nieuwe auto kun je een luxere tweedehands auto kopen.
● De afschrijvingskosten zijn lager.
● Je auto is meestal direct leverbaar.
● Voor een jonge occasion (max. 3 jaar) hoef je nog geen APK-kosten te betalen.
● Je bent vaak minder kwijt aan verzekeringen. Voor auto’s van 6-9 jaar wordt meestal een WA+-dekking afgesloten. Oudere auto’s worden veelal WA-verzekerd.
Minpunten:
● Je hebt minder keuzevrijheid op het gebied van aanvullende opties, uitrusting en accessoires. Ook zit een bepaald model er soms niet tussen op dat moment.
● Je moet alert zijn op gebruikssporen en eventuele mankementen.
● Je hebt vaak een kortere (of helemaal geen) garantieperiode.
● Voor auto’s ouder dan 4 jaar is een APK-keuring een must.
● Je rijdt vaak minder zuinig en minder veilig.
● Een aankoop kan risicovoller zijn omdat je te maken kan krijgen met een onbetrouwbare particuliere verkoper.
Je auto nieuw of tweedehands kopen: ben jij er al uit? We hopen dat we je met deze tips op weg hebben geholpen naar een weloverwogen besluit.