Wanneer je je motor gaat verkopen, wordt er bijna direct gekeken naar het aantal kilometers die je op de teller hebt staan. De algemene gedachte is dat een motor met relatief weinig gereden kilometers nog een stuk langer meegaat dan een motor die er al meer kilometers op heeft zitten. Hoewel de kilometerstand niet altijd alles zegt over de staat van de motor, wordt dit vaak wel als belangrijke leidraad gezien voor het bepalen van de inruilwaarde. Dus ga jij je motor verkopen, houd hier dan rekening mee!
Wat is een (te) hoge kilometerstand van je motor?
De definitie voor een hoge kilometerstand van je motor is lastig in een duidelijke definitie te gieten. Veel hangt ook af van het onderhoud dat door de jaren heen is gepleegd. Wanneer een motor altijd op tijd is gekeurd en de juiste reparaties heeft gehad, kan hij ook met een hoge kilometerstand nog heel lang mee. Helaas komt dit echter vaak niet tot uiting in het bepalen van de inruilwaarde. Daar wordt toch nog altijd naar de kilometerstand gekeken. Vaak rijdt een motor gemiddeld net iets minder kilometers dan een auto, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bedrijven waar je vrijblijvend kunt uitzoeken hoeveel je motor waard is en waar je het beste bod krijgt. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is OSW, waar ze op basis van meer aspecten dan alleen de kilometerstand gaan kijken wat de waarde van jouw motor is.
Motoren met de hoogste kilometerstand
Dat sommige motoren wel heel veel kilometers kunnen rijden, blijkt wel uit het feit dat de motor met de hoogste kilometerstand ooit op 660.00 kilometer uitkwam. Dit aantal werd gereden op een Vincent HRD uit 1949. Deze motor werd gevolgd door een BMW K100 (504.00 kilometer op de teller) en een Royal Enfield 350 Bullet De Luxe (503.00 kilometer). Verder blijkt dat motoren uit Japan (denk aan Honda, Suzuki of Yamaha) het vaakst tot een heel hoog aantal kilometers komen, gevolgd door Duitse motoren (met name BMW).
Fraude met de kilometerstand van je motor
Gezien het feit dat de kilometerstand een belangrijke factor is voor het bepalen van de inruilwaarde van je motor, is de kans aanwezig dat bedrijven of particulieren gaan sjoemelen met het aantal kilometers die gereden is op een motor. Uiteraard is dit verboden. Of, zoals het in artikel 70m van de Wegenverkeerswet staat: ‘Het is verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand’. Wanneer je twijfelt over de kilometerstand van een motor, kun je proberen om deze bij het RDW te achterhalen.