Bij het uitzoeken van een nieuwe auto ga je altijd grondig te werk. Wat voor model wil je, wat voor kleur, functionaliteiten, deze vragen en meer passeren de revue. Wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt komt daar het kijken bij naar de veiligheidsfuncties en extra toepassingen. Waar moet je precies op letten en wat is handig om te weten wanneer je een auto met aanpassingen uitzoekt? Wij zetten een aantal zaken op een rijtje die handig zijn om in je achterhoofd te houden bij het uitzoeken van de juiste auto met aanpassingen.
Niet bezuinigen op de juiste aanpassingen
Wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt dan ben je vaak aangewezen op je scootmobiel, rolstoel of iemand anders om er snel even op uit te trekken. Maar voor de wat langere afstanden is het toch fijn om de auto te kunnen pakken, waar je makkelijk in en uit kunt. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste autoaanpassingen doet, om zo enigszins flexibel en gemakkelijk erop uit te kunnen trekken. Een tip hierbij is om vooral niet te bezuinigen op gemak. Een auto is iets dat je voor langere tijd in bezit hebt en wanneer de nieuwigheid eraf is, wil je vooral dat het gemakkelijk is om weg te kunnen gaan.
Veelvoorkomende autoaanpassingen zijn bijvoorbeeld het zetten van een bodemverlaging, of oprijplaten bij een busje. Draaistoelen om makkelijk de auto in en uit te stappen en ook het verlengen van stoelsleden om het gemak te bevorderen. Met een rolstoel- of kofferbaklift wordt het daarnaast ook makkelijker gemaakt voor de persoon die bij je is, omdat je op deze manier geen extra kracht hoeft te zetten wanneer je iemand naar binnen rijdt. Maar het aanpassen van je handgas- en rem, of stuur- en rembekrachtiging zijn ook autoaanpassingen die je rijervaring bevorderen.
Past een brommobiel bij jou?
Het rijden van een brommobiel is ook iets om over na te denken. Dit is een kleinere auto, die niet alleen makkelijk te parkeren is door zijn formaat, maar vaak net wat praktischer en makkelijker dan een normale auto wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt. Je hebt hiervoor minimaal een bromfietsrijbewijs nodig. Verschillende leveranciers kunnen je meer informatie geven over het leasen van een brommobiel.
Eerst even op les
Het kan zo zijn dat je wel een rijbewijs hebt, maar dat je gezien de omstandigheden al een tijdje niet hebt gereden. Dan kan het wel zo fijn zijn om eerst weer eventjes op les te gaan om het gevoel en de zekerheid weer even terug te halen. Rijden met een beperking kan zo zijn problemen met zich meebrengen en dan is het fijn om helemaal zelfverzekerd achter het stuur te zitten wanneer je de weg weer op gaat.
Adviesgesprek
Vraag van tevoren vrijblijvend een adviesgesprek aan bij een erkende leverancier om zo alle aanpassingen eens te bespreken. Een goede leverancier denkt met je mee en zal verschillende opties uiteenzetten die bij jou en je wensen passen. Vaak is dit in de vorm van een kosteloos adviesgesprek, maar het is wel verstandig om van tevoren even de mogelijkheden te bekijken. Het is verstandig om een familielid of mantelzorger mee te nemen naar dit gesprek, zodat je samen exact weet wat de mogelijkheden zijn en die persoon mee kan denken over wat het beste bij je past.