De auto minder gebruiken om ecologischer te worden? Dit is niet echt de bedoeling en voor velen ook niet haalbaar. Wat wél beter kan is van fossiele brandstoffen af te stappen en over te schakelen naar groene energie. En als u dit hierbij ook nog zo goedkoop mogelijk kunt doen, is het plaatje helemaal af. Laadpalen zijn een prachtige manier om ervoor te zorgen dat we minder uitstoot hebben en dus beter voor het milieu zorgen. Hoewel we in ons straatbeeld toch al regelmatig oplaadpalen zien, kan het nog altijd beter. In dit artikel leest u hoe u er persoonlijk voor zorgt dat we binnenkort met z’n allen zo veel mogelijk elektrisch rijden.
Laadpalen, zo veel mogelijk
De meeste mensen zijn er ondertussen van overtuigd dat elektrisch laden een van de beste manieren is om te rijden. Maar het probleem stelt zich nog altijd dat er te weinig oplaadpalen beschikbaar zijn. Laadpalen thuis installeren is dé toekomst. U hoeft nooit meer ergens heen te rijden om uw wagen op te laden en u hoeft ook niet meer te wachten tot hij opgeladen is. Met uw eigen laadpaal ’tankt’ u gewoon thuis en wanneer u wil.
Laadpalen thuis volgens de laatste technologieën
Om te beginnen is de combinatie tussen zonnepanelen en een laadpaal ideaal. U produceert uw eigen elektriciteit en met deze energie rijdt uw wagen. Daarnaast heeft u heel wat keuze in de types en ook in de technologieën die verbonden zijn aan de laadpaal. U kiest bijvoorbeeld voor een muurlader of een vrijstaande laadpaal. En u kiest bijvoorbeeld voor één laadpaal of een volledig laadstation met meerdere oplaadpunten. Daarnaast bestaat er een app die u toelaat om uw laadpaal volledig te beheren. Denk bijvoorbeeld aan de toegang – of eerder het verbod – tot de laadpaal, zodat niemand anders er gebruik kan van maken. U kunt bijvoorbeeld ook instellen dat de laadpaal enkel functioneert in perioden dat de stroom weinig kost. En u krijgt gegevens over uw gebruik en de kosten. Door wat men noemt ‘laadbalancering’ voorkomt u dat de stroom uitvalt wanneer u een ander toestel inschakelt dat veel verbruikt. De lader houdt op dat moment even op met opladen of laadt minder snel op. En last but not least, er bestaan tegenwoordig oplaadpalen die er best wel esthetisch uitzien. Ze worden bijvoorbeeld gemaakt in beton, massief eikenhout of cortenstaal. Zo integreert u uw laadpaal perfect in uw tuin.
Het kostenplaatje en de opbrengst?
Natuurlijk is de vraag bij nieuwe technologieën: brengt dit wel voldoende op? In het geval van oplaadpalen is het antwoord volmondig ‘ja’. Een laadpaal thuis installeren kan tegenwoordig al vanaf 550,- Euro. Dit zijn prijzen die zeker niet meer onoverkomelijk zijn. Daarnaast is het bewezen dat u dankzij een eigen laadpaal thuis ongeveer de helft bespaart ten opzichte van het opladen bij een openbare laadpaal. De rekensom is dan gauw gemaakt, niet? Het is na ongeveer 15.000 km dat u de investering van een laadpaal thuis al terugverdiend heeft. Dit is de afstand die heel wat mensen op een jaar doen. Met andere woorden: na een jaar is uw investering terugverdiend.
Rijdt u al elektrisch? Maak het uzelf dan makkelijker door zelf uw eigen oplaadpunt thuis te installeren. Het is makkelijker, goedkoper en u bent niet meer afhankelijk van openbare laadpunten.