Biedt jouw werkgever je een leaseauto aan? Dan is de kans heel groot dat je dit aanbod met beide handen aan zal grijpen. Gebruik gaan maken van een leaseauto betekent namelijk dat je niet meer te maken krijgt met zaken als wegenbelasting, verzekeringen of gedoe bij schade of reparatie. Alles wordt lekker voor je geregeld, en ook over de hoge aanschafkosten van een nieuwe auto hoef je je geen zorgen te maken. Maar wat doe je als je net zelf een nieuwe auto gekocht had, als je het aanbod van je werkgever krijgt? Of wanneer je in je vrije tijd eigenlijk helemaal geen auto nodig hebt? Kies je er dan nog steeds voor om de leaseauto te gaan gebruiken, of kun je het aanbod beter aan je voorbij laten gaan?
De ene leaseregeling is de andere niet
Voor je kunt beslissen of je al dan niet gebruik gaat maken van de leaseregeling die je werkgever je aanbiedt, is het goed om deze eens heel zorgvuldig te gaan bekijken. De ene regeling is namelijk de andere niet. Het kan zijn dat de auto onderdeel is van je beloningspakket, en dus eigenlijk in de plaats komt van een deel van je salaris. Zie je van de auto af, dan kan dat betekenen dat je salaris omhoog gaat, en dat kan natuurlijk aantrekkelijk zijn. Check goed of dit het geval is, want er zijn ook weer genoeg regelingen waarbij dat niet mogelijk is, en het een kwestie is van ‘graag of niet’.
Er kan ook sprake zijn van een regeling waarbij de werkgever niet of slechts beperkt bijdraagt in de kosten voor de auto. Je kunt dan wel gebruik maken van een leaseregeling, maar meer als service dan dat je het als onderdeel van je salaris kan zien. In dat geval gaan de kosten vaak van je loon af, en is het dus extra belangrijk om te kijken of je de auto echt nodig hebt.
Wat als je hem alleen zakelijk gebruikt?
Heb je wel een auto nodig om je werk te doen, maar niet in je vrije tijd? Dan kun je ervoor kiezen je lease auto alleen zakelijk te gebruiken. In dat geval zal je een goede rittenregistratie bij moeten gaan houden. Je moet namelijk bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat de auto alleen zakelijk gebruikt wordt. Alleen zo kun je namelijk gebruik maken van de gunstige fiscale regelingen, en hoef je bijvoorbeeld geen bijtelling te betalen. Een kilometerregistratie bijhouden hoeft niet lastig te zijn. Je kunt gebruik maken van systemen op basis van GPS, die het werk grotendeels van je overnemen, en een keurige administratie op kunnen leveren. Dat scheelt weer een hoop werk!