Veel mensen houden vast aan wat ze gewoon zijn, maar soms is anders gewoon beter. Ook bij elektrisch rijden is dit het geval. Het rijden met een elektrische auto verschilt op meerdere punten van rijden in een auto met een verbrandingsmotor. Hoewel de basisprincipes hetzelfde blijven, brengen zowel het unieke aandrijfsysteem als het hogere gewicht nieuwe ervaringen met zich mee. Denk ook aan het beheer van de batterij – waardoor het soms nuttig is om net iets trager te rijden – of aan de geavanceerde systemen die in veel elektrische voertuigen standaard aanwezig zijn: ook dergelijke zaken houden een verschil in.
Batterijbeheer: efficiënt rijden
Een belangrijk aspect van elektrisch rijden is het efficiënt omgaan met de batterij. Omdat de actieradius van elektrische auto’s beperkt is, speelt de rijstijl een grote rol. Voor de dagelijkse verplaatsingen maakt dit echter weinig uit. De meeste elektrische auto’s hebben een accu die het honderden kilometers uithoudt. Voor wie van plan is om helemaal naar het zuiden van Frankrijk te rijden, is het verhaal dan weer anders. Dan kun je besparen op laadbeurten door langzamer te rijden en te anticiperen op verkeerssituaties. Over het algemeen wordt een snelheid van 100 tot 110 kilometer per uur aanbevolen. Dat is niet alleen zuiniger, maar ook veiliger. Hierdoor biedt elektrisch rijden een meer bewuste ervaring. Bij snelheden van 130 km/u neemt de actieradius al snel af, hoewel de verschillen soms groot zijn.
Invloed van het hogere gewicht
Elektrische auto’s zijn door de zware batterijen vaak zwaarder dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Dit hogere gewicht heeft invloed op het rijgedrag, met name in bochten en tijdens het remmen. Wel is het zo dat het gewicht vooral bijdraagt aan een laag zwaartepunt, wat de stabiliteit ten goede komt. Bestuurders moeten anderzijds rekening houden met een langere remweg en een iets anders stuurgevoel. Fabrikanten compenseren dit vaak met aanpassingen aan de ophanging en het gebruik van geavanceerde stabiliteitssystemen. Ook remhulpsystemen zorgen voor de nodige compensatie. Hierdoor merk je hier in feite weinig van.
Verschillen tussen modellen en technologieën
Precies zoals bij conventionele auto’s verschilt de rijervaring ook per elektrisch model. Technologische innovaties en het design spelen hierbij een grote rol. Een voorbeeld is de Škoda Enyaq Coupé, een elektrische auto met een indrukwekkend rijbereik tot wel 576 kilometer. Deze auto heeft een aerodynamisch ontwerp, wat niet alleen zorgt voor een efficiënter energieverbruik, maar wat ook bijdraagt aan een prettig rijgedrag. Dit is zeker bij hogere snelheden goed te merken.
Daarnaast biedt de Enyaq Coupé moderne technologieën, zoals parkeersensoren en Travel Assist. Deze functies maken het rijden niet alleen makkelijker, maar ook veiliger. Travel Assist kan bijvoorbeeld helpen de auto binnen de rijstrook te houden of andere voertuigen te volgen in files. Dit soort geavanceerde rijhulpsystemen zijn bij veel elektrische voertuigen standaard aanwezig en dragen bij aan een comfortabelere rijervaring.
Conclusie: vooral een nieuwe rijervaring
Het rijden in een elektrische auto is in veel opzichten anders dan rijden in een auto met een verbrandingsmotor. Het vergt meer aandacht op het gebied van batterijbeheer en rijstijl, terwijl het hogere gewicht en de geavanceerde technologieën nieuwe uitdagingen en voordelen bieden. De exacte ervaring hangt sterk af van het gekozen model, waarbij de technologie en het ontwerp een grote rol spelen. Het is dus niet echt een kwestie van beter of slechter, maar vooral van anders en comfortabeler.