We kennen allemaal wel dat beeld van wegen vol scheuren, gaten en rafelige randen die nodig toe zijn aan een nieuwe laag asfalt. De traditionele aanpak is het oude asfalt verwijderen en compleet nieuwe lagen aanbrengen. Maar dat gaat tegenwoordig steeds vaker anders. Duurzaamheid en efficiëntie zijn de leidraden voor innovatie, en anno 2025 is het proces van asfalt radicaal verandert. Want waarom zou je volledig opnieuw asfalteren als je asfalt ook slim kunt hergebruiken?
Zo werkt asfaltrecycling
Wist je dat asfalt nooit écht versleten is? Dit aardolieproduct kan namelijk eindeloos worden hergebruikt; het slijt niet op dezelfde manier als beton of andere bouwmaterialen. Dit komt door de bitumen in het asfalt – de lijm die alles bij elkaar houdt – die met de juiste technieken telkens weer geactiveerd kan worden. Voeg een paar slimme polymeren toe, en het materiaal is zo goed als nieuw.
Hoe werkt het hergebruik van asfalt?
Lange tijd werd asfaltrecycling gezien als een noodoplossing. Veel wegenbouwers waren sceptisch over de kwaliteit, omdat men dacht dat gerecycled asfalt minder sterk en minder duurzaam zou zijn dan nieuw asfalt. Maar die tijd is inmiddels voorbij. Tegenwoordig zien we gerecycled asfalt net zo sterk als vers asfalt – en in sommige gevallen zelfs beter.
Het proces begint met het frezen van oude asfaltlagen, waarna het materiaal wordt gemalen en opnieuw gemengd kan worden met bindmiddelen zoals bitumen en polymeren. Een handig voordeel is dat dit ter plaatse gebeurt via koude recycling, of in een asfaltcentrale waar het wordt verwarmd en opnieuw verwerkt. Het wezenlijke verschil zit ‘m in de energiebehoefte en de mate waarin nieuw materiaal wordt toegevoegd.
Maar één ding is zeker en onbetwistbaar: met de juiste toevoegingen en technieken ontstaat zo een nieuwe, slijtvaste laag asfalt die weer jarenlang meegaat.
Duurzamer door lagere temperaturen
Een van de innovaties die asfaltrecycling met de dag efficiënter maakt, is laag-temperatuur-asfalt (LTA). Waar traditioneel asfalt bij temperaturen rond de 160°C wordt geproduceerd, kan LTA worden verwerkt bij slechts 100-120°C. En dat is aanzienlijk, want hierdoor verlaagt niet alleen het energieverbruik en de CO₂-uitstoot, maar verbetert het eveneens de werkomstandigheden op de bouwplaats door minder uitstoot van dampen.
En het belangrijkste: de kwaliteit blijft behouden, vooral in combinatie met gemodificeerde bitumen en polymeren. Het zijn dit soort ontwikkelingen die het hergebruik van asfalt milieuvriendelijker en alsmaar economisch aantrekkelijker maken.
Meer weten over bitumen producten en polymeren in de wegenbouw? Ga naar latexfalt.com voor alles over de beste producttoepassingen voor jouw vraagstuk.