Volgens de European Tyre & Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA) is de totale verkoop van vierseizoenenbanden in 2021 met 35% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Steeds meer consumenten kiezen voor deze banden in plaats van traditionele zomer- of winterbanden. All-season banden zijn ontworpen om de specifieke eigenschappen van zomer- en winterbanden te combineren tot een band die zich kan aanpassen aan veranderende weersomstandigheden. Ze bieden zekerheid op het gebied van prestaties en veiligheid bij warm zomerweer, maar ook koud winterweer. Zijn ze daarmee de ideale band voor onze herfst?
Wanneer all-season banden?
De bandenindustrie adviseert om zomerbanden te gebruiken bij temperaturen boven 7°C en winterbanden bij temperaturen daaronder. Hoewel beide het hele jaar door kunnen worden gebruikt, wordt een all-season gemaakt met een tussenliggende rubbersamenstelling waardoor hij zowel op warme zomerwegen als op koude winterwegen goed presteert. Naast temperatuurschommelingen zijn all-season banden ook ontworpen om bij zware regenval en sneeuw/ijs de grip met het wegdek niet te verliezen. Lamellen en groeven in het loopvlak zorgen ervoor dat de band bij zware regenval het oppervlaktewater kan afvoeren, terwijl ze ook grip en tractie bieden bij sneeuw en ijs. Vooral voor een incidentele reis naar een gebied waar winterbanden verplicht zijn, of als je plotseling te maken krijgt met weersomstandigheden waarbij winterbanden nodig zijn, bieden all-season banden een uitkomst.
Maar, om een all-season band in alle weersomstandigheden goed te laten presteren, moet een middenweg worden gekozen. Daarom zal een all-season band in de zomer nooit zo goed presteren als een zomerband, en in de winter nooit zo goed als een winterband. Pas dus je snelheid aan in winterse omstandigheden.
Denk er ook aan dat je nooit zomerbanden, winterbanden en/of all-season banden op dezelfde auto combineert. Want of het nu warm of koud is: de ene band biedt veel minder grip dan de andere. Dit kan de stabiliteit van de auto in bochten en bij noodstops ernstig benadelen. Dit geldt vooral als de banden met de minste grip op de achterwielen zijn gemonteerd. Monteer dus altijd vier dezelfde banden.
Moet ik all-season banden kopen speciaal voor onze herfst?
All-season banden zijn ideaal voor bestuurders die het hele jaar door zekerheid van prestaties en veiligheid willen zonder dat ze hun banden in de zomer en winter moeten verwisselen.
In Nederland hebben we over het algemeen zachte winters en niet al te warme zomers (de laatste jaren uitgezonderd) met het hele jaar door kans op stortbuien. Ons klimaat staat er ook om bekend dat alle vier de seizoenen op één dag kunnen voorkomen – een koude ochtend kan plotseling veranderen in een zonnige middag met ’s avonds zware buien. Daarom zijn all-season banden een uitstekende optie voor de meeste Nederlandse automobilisten. Zonder banden te hoeven wisselen, kun je veilig rijden bij winters weer, regenbuien en op warme, droge wegen, afhankelijk van de tijd van het jaar.
Tot slot
Als er ergens een plek is die voor all-season banden gemaakt lijkt te zijn, dan is het dus wel Nederland. Zeker, Zuid Limburg of de Hoge Venen vereisen misschien winterbanden, maar voor het grootste deel lijkt één set banden ontworpen voor veilig en effectief rijden in alle weersomstandigheden ideaal. All-season banden zijn ontworpen voor zowel de heetste rit in juli als de onvermijdelijke vorst en (natte) sneeuw van een Nederlandse winter. Zomerbanden en winterbanden kopen en de banden die niet worden gebruikt opslaan kost bovendien extra geld. Als je de banden niet twee keer per jaar wilt vervangen en geld wilt besparen, zijn all-season banden ook je beste optie.