Het aantal elektrische voertuigen in ons land is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Steeds meer mensen rijden elektrisch. Toch is het ook wel een beetje wennen. We zijn het zo gewoon om even snel te tanken en weer door te gaan. De accu van de auto opladen kost toch wel wat meer tijd. Bovendien is goede planning noodzakelijk om probleemloos de weg op te kunnen. Zeker in het begin kan dit best wel een beetje lastig zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk exact de verschillen tussen het opladen van een elektrische auto en tanken? In dit artikel zetten we zowel de voor- als nadelen van het opladen op een rij.
Kost het echt extra tijd?
Allereerst moeten we ons afvragen of de auto opladen echt extra tijd kost. Als je binnen je actieradius blijft rijden, dan is het de bedoeling dat je de auto aan de lader legt wanneer je deze niet meer gebruikt. Je sluit hem bijvoorbeeld aan op een lader van shell recharge zodra je aan het werk bent of je gebruikt een laadpaal bij je woning. Ondertussen ben je lekker aan het werk of lig je heerlijk te slapen en wordt het laden voor je gedaan. Dit hoeft dus eigenlijk helemaal geen extra tijd te kosten.
Als je moet tanken, dan doe je dit altijd bij een pomp. Je kunt dit niet thuis doen. Bovendien wordt het niet voor je gedaan terwijl jij lekker ligt te slapen. Je moet er echt voor stoppen. Hoewel het weinig tijd in beslag neemt, geeft het toch hinder.
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om binnen je actieradius te blijven. Wanneer je langere stukken rijdt, moet je soms ook tussendoor laden. Meestal langs de snelweg. Dit neemt toch al gauw twintig minuten in beslag aan een snellader. Bedenk echter ook dat dit je tijd schenkt. Een mooi moment om tijdens een lange rit even de benen te strekken, te lunchen, de hond uit te laten of gewoon even te ontspannen. Die minuten vliegen voorbij en zowel de auto als jij zijn opgeladen om weer verder te gaan.
Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
Maar hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto nou echt? Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst aan het type auto dat je rijdt, maar ook aan het soort lader dat je gebruikt.
Wanneer je een traditionele laadpaal gebruikt, dan kost het volledig opladen van de accu tussen de vier en tien uur. Dit is dus een goede optie wanneer je de auto aansluit zodra je thuiskomt van het werk en voorlopig de deur niet meer uit hoeft.
Het is echter ook logisch dat je niet altijd de tijd hebt om zo lang te wachten. Daarom zijn er ook zogenaamde snelladers beschikbaar. Deze vind je meestal langs de snelweg, maar zijn ook op andere plekken beschikbaar. Deze laders bieden de mogelijkheid om je accu binnen twintig tot veertig minuten volledig op te laden.
Dit kost dus logischerwijs meer tijd dan het tanken van je auto, maar met de juiste planning kun je die tijd juist goed gebruiken en het als winst zien.