Krijg je van je werkgever een leaseauto of een andere auto van de zaak aangeboden, dan heb je soms de optie om deze ook privé te gebruiken. Maak jij van die mogelijkheid gebruik, of liever niet? En met welke gevolgen moet je rekening houden als je de zakelijke auto ook privé gebruikt? En waarom kost het je, als je besluit de auto juist niet privé te gaan gebruiken eigenlijk zoveel extra moeite, als je een beetje pech hebt?
Een zakelijke auto ook privé gebruiken
Een leaseregeling voor auto’s is populair bij werknemers. Niet zo vreemd, want het levert hen doorgaans veel voordelen op. Zij hoeven zelf geen auto meer in hun bezit te hebben, wat ook betekent dat zij geen wegenbelasting meer hoeven te betalen of verzekeringen voor hun auto hoeven af te sluiten. Bovendien hoeft er geen hoog aanschafbedrag meer voor een auto te worden neergelegd, en vindt de betaling van de leasekosten per maand plaats. Met een beetje geluk neemt de werkgever (een groot deel) hiervan voor zijn rekening, en betaalt de werknemer alleen de bijtelling die de Belastingdienst in rekening brengt. Bovendien zijn er geen kosten voor onderhoud, en heb je ook bij schade een minder groot probleem dan wanneer het je eigen auto betreft. Bij de meeste leaseregelingen is het ook nog eens zo dat je zelf niet voor de brandstofkosten hoeft op te draaien, én mag je iedere paar jaar een gloednieuwe auto uitzoeken. Dat klinkt de meeste mensen als muziek in de oren.
Als je werkgever je een leaseauto aanbiedt, ben je niet verplicht deze te accepteren. En heb je hem nodig om je werkzaamheden te verrichten, dan ben je ook zeker niet verplicht om de auto ook privé te gebruiken. Er zijn mensen die de auto bewust alleen zakelijk rijden, en zo de bijtelling van de Belastingdienst voorkomen. Gebruik je de auto namelijk alleen om je werk te doen, dan wordt deze namelijk niet als onderdeel van je beloningspakket gezien, en ook niet als zodanig belast.
Geen privégebruik? Dat moet je bewijzen
Kies jij ervoor om je leaseauto alleen zakelijk te gebruiken? Dan is het belangrijk dat je een goede rittenregistratie bijhoudt. De Belastingdienst stelt dit verplicht wil je voorkomen dat je toch een bijtelling moet betalen. Via de kilometerregistratie toon je aan dat je de auto alleen voor zakelijke ritjes gebruikt. Zo laat je dus zien dat de auto niet als beloning, als loon kan worden beschouwd, en ook niet aan jou kan worden belast. Aan de registratie zitten eisen verbonden, waar je je goed aan moet houden. Kies je voor een systeem dat de ritten automatisch registreert via GPS, dan voorkom je dat het je veel extra tijd kost; wel zo makkelijk.