Wanneer je vanuit Midden-en Oost Europa naar Nederland verhuist of als je voor een langere tijd in Nederland gaat werken, heb je voor je auto na een half jaar een Nederlands kenteken nodig. Maar met alleen de juiste kentekenplaten ben je er nog niet. Er zijn een paar standaard voertuigenverplichtingen waar je aan moet voldoen om je auto in Nederland te kunnen gebruiken.
Een autoverzekering afsluiten
Het is verplicht om bij een auto in Nederland WA-verzekerd te zijn. Dit wil zeggen verzekerd tegen Wettelijke Aansprakelijkheid, en is de basisautoverzekering in Nederland. Naast de standaard WA-verzekering heb je ook nog keuze uit WA+ of een Allriskverzekering. De keuze hangt vooral af van de leeftijd van de auto. AIs je auto (redelijk) nieuw is, dan is het verstandiger een Allriskverzekering af te sluiten. Wanneer de auto al wat ouder is, volstaat vaak een WA- of WA+-verzekering. Wanneer je vanuit Midden- en Oost-Europa naar Nederland verhuist, kun je bijvoorbeeld een autoverzekering bij Polisa afsluiten. Een voordeel van Polisa is dat zij zich specifiek richten op Midden- en Oost-Europa en je te woord kunnen staan in je moedertaal. Daarnaast kunnen schadevrije jaren vanuit je geboorteland worden overgezet voor een hogere korting. Bij Polisa verzekeringen kan je niet alleen je auto verzekeren, maar bijvoorbeeld ook een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
APK-goedgekeurd
Auto’s in Nederland moet goedgekeurd zijn in de Algemene Periodieke Keuring (APK). Een APK-keuring plan je één keer per jaar in. Wanneer de auto aan alle standaardeisen voldoet, is deze weer voor een jaar goedgekeurd.
Verplichte motorrijtuigenbelasting
Wanneer je langer dan een half jaar in Nederland verblijft of ingeschreven bent in het BRP, moet je het kenteken overzetten op een Nederlands kenteken. Wanneer je een Nederlands kentekenbewijs op je naam hebt, doe je daarmee automatisch aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De hoeveelheid belasting die je betaalt hangt onder andere af van het gewicht van de auto, de brandstof waarop de auto rijdt en de mate van milieuvervuiling. Je krijgt van de belastingdienst automatisch een rekening toegestuurd voor de motorrijtuigenbelasting.
Juiste kentekenplaten
Zoals hierboven genoemd, moet je na zes maanden in Nederland of na inschrijving in het Basisregister Personen in het bezit zijn van een Nederlands kenteken op de auto. Deze vraag je aan via een RDW-keuringsstation. Wanneer de aanvraag akkoord is krijg je een nieuw kentekenbewijs waarmee je vervolgens de kentekenplaten kunt laten maken. Laat de kentekenplaten altijd maken bij een erkend bedrijf en zorg dat je de nieuwe kentekenplaten niet ophaalt met de auto waar ze voor bestemd zijn, tenzij de verzekering dit dekt.