Je hoeft de televisie maar aan te zetten of op het internet te surfen, of je hoort – als het over vervoer en transport gaat – alleen maar positieve verhalen over elektrische voertuigen. Wat je hoort is vaak hetzelfde: elektrische auto’s zijn duurzaam, ze helpen om de CO2-uitstoot terug te brengen en, ook niet onbelangrijk, elektrische auto’s worden voordeliger en kunnen (deels) worden gesubsidieerd. Als je dit soort berichten maar lang genoeg hoort, kan het zijn dat je ervan overtuigd raakt dat je zo snel mogelijk een elektrische auto moert kopen. Zo niet? Dan loop je achter op de rest! Maar is dit wel zo? Er zijn meerdere goede redenen om nog even te wachten met het investeren van je geld in een elektrische auto. Hieronder leggen we je uit waarom je beter terughoudend kunt zijn als je overweegt om een elektrisch voertuig aan te schaffen?
Elektrische auto’s zijn nog steeds relatief duur
Een groot minpunt van elektrische auto’s is dat de aanschafprijs hoger ligt dan die van voertuigen op conventionele brandstoffen. De hoge kosten van elektrische auto’s hebben diverse oorzaken. Zo kosten de accu’s van deze auto’s veel geld en zijn de kilometerkosten van deze auto’s lager, waar je bij de aankoop feitelijk ook voor betaalt. Al met al ben je al snel 10 tot 20 procent meer kosten kwijt als je een elektrische auto nieuw of tweedehands aankoopt, in vergelijking met een benzine- of een dieselauto.
De kinderziektes zijn nog steeds niet helemaal verdwenen
Hoewel elektrische auto’s al jarenlang in ontwikkeling zijn, betekent dit nog niet dat alle kinderziektes verdwenen zijn. Na verloop van tijd doen zich met elektrische auto’s nog steeds vervelende problemen voor, die met name te maken hebben met de accu. Veel voorkomende gevallen zijn accu’s die kapot gaan, snel leegraken of zelf in brand vliegen. Gelukkig gaat het om incidenten, maar het is een feit dat elektrische voertuigen nog steeds met vervelende kinderziekten te maken hebben.
De actieradius is nog steeds niet optimaal
Hoewel de actieradius, ofwel: de afstand die de auto op één acculading (of benzinetank bij benzineauto’s) kan afleggen aanzienlijk is verbeterd in de afgelopen jaren, is deze nog steeds niet optimaal. De actieradius van elektrische auto’s varieert van enkele paar honderd kilometer tot, voor de duurdere auto’s, 500 euro. Kies je voor een hoge actieradius, dan betaal je daarvoor bij aanschaf van je voertuig een flinke prijs. Met name dieselauto’s, maar ook benzinevoertuigen hebben doorgaans nog steeds een hoger bereik qua kilometers dan elektrische auto’s.
De subsidies worden afgebouwd
Een nadeel van elektrische auto’s is dat de subsidies de laatste tijd minder aantrekkelijk zijn geworden of (althans voor een deel) zijn afgeschaft. Dit betekent dat je duurder uit bent als je een elektrische auto aanschaft. Het kan best zijn dat de subsidiëring in de nabije toekomst wordt uitgebreid, maar garanties hiervoor zijn niet te geven. Kortom: al met al is de aanschaf van een elektrische auto op dit moment nog best een risicovolle investering. Denk dus goed na of een elektrische auto voor jou persoonlijk uitkan of niet!