Het is een bekend verschijnsel van kunststof koplampen: het plastic wordt na verloop van tijd dof. In steeds meer auto’s vinden we geen glazen koplampen meer. Kunststof is een goedkope en robuuste oplossing die sinds het begin van de jaren 80 gebruikt wordt in de auto industrie. Er kleeft echter een behoorlijk nadeel aan het toepassen van plastic in plaats van glas. Plastic kan na verloop van tijd verkleuren en dof worden. Het verkleuren gebeurt onder invloed van zonlicht. Het dof worden wordt veroorzaakt door kleine beschadigingen aan het plastic zoals krasjes en steenslag. Vuil nestelt zich in de beschadigingen en zorgt daar voor oxidatie die het materiaal dof maakt.
Doffe koplampen zijn gevaarlijk
Naast het feit dat het niet mooi staat, zijn verkleurde en zeker doffe koplampen gevaarlijk. Het kan er zelfs voor zorgen dat je auto afgekeurd wordt voor de APK. De lichtbundels van de koplampen worden verstoord als het materiaal waarvan de koplamp gemaakt is niet volledig transparant is. Hierdoor werkt de verlichting minder goed en kun je in het donker minder zien. Dit kan zeker op slecht verlichte wegen erg gevaarlijk zijn. Doffe koplampen vormen daarnaast een gevaar voor je medeweggebruikers. Door doffe koplampen wordt het licht van de koplampen verstrooid. Hoe doffer de koplamp, des te meer het licht verstrooid wordt. Resultaat is dat het licht van de koplampen alle kanten op gaat en daarmee tegenliggers verblindt.
Zuinig zijn loont
Zuinig met je auto omgaan kan zeker helpen om doffe koplampen zo lang mogelijk te voorkomen. Als je de koplampen regelmatig goed schoonmaakt, voorkom je dat vuil zich in de minuscule beschadigingen en krasjes nestelt. Hierdoor stop je in een vroeg stadium de oxidatie die het plastic dof maakt. De beschadigingen zelf voorkom je hier niet mee en op een gegeven moment zullen je koplampen toch langzaam doffer worden.
Repareren is mogelijk
Gelukkig zijn er manieren om doffe koplampen te repareren als schoonmaken alleen niet meer helpt. Je kunt de koplampen aan de buitenkant polijsten. Hiervoor kun je het beste een speciale polijst kit voor koplampen aanschaffen. Je kunt namelijk niet zomaar elke soort polijst gebruiken. Voordat je begint met polijsten, moet je de koplampen goed schoon en droog maken. Vervolgens plak je de lak rondom de koplampen af met tape. Dan weet je zeker dat je alleen de koplampen zelf polijst. Je wrijft met de in de kit meegeleverde schuursponsje de koplampen in met polijst. Daarna laat je het een minuut of vijf intrekken en verwijder je het met een natte spons. Dit proces herhaal je tot het plastic weer goed transparant is. Laatste stap is om een beschermend laagje in de vorm van coating aan te brengen. Hiermee zien je koplampen er weer als nieuw uit en vertraag je nieuwe beschadigingen.
Vervangen soms noodzakelijk
Als de beschadigingen te diep zijn en het oxidatieproces te lang door heeft kunnen gaan, dan is er geen andere oplossing dan de koplampen te vervangen.