Elektrisch rijden is bewezen beter voor de natuur. Hoewel de productie van een elektrische auto vervuilender is dan bij een brandstofauto, komt er geen CO2 vrij tijdens het rijden. Hierdoor zijn elektrische auto’s over de gehele levensduur gezien beter voor het milieu. Wel is het zo dat veel stroom nog geproduceerd door bijvoorbeeld gas of steenkool te verbranden. Hierdoor is er bij het rijden met een elektrische auto wel sprake van indirecte uitstoot. Hoewel er steeds meer groene stroom wordt opgewekt, kan je er nu ook alvast voor zorgen dat je enkel gebruik maakt van groene stroom Hiervoor heb je wel eigen zonnepanelen nodig.
Opladen met eigen zonne-energie
Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, kan jouw elektrische auto nog voordeliger worden opgeladen. Hoewel je met een eigen laadpaal al minder betaalt dan bij een publieke laadpaal, lopen de kosten door het gebruik van zonnepanelen nog verder terug. Het is namelijk met meerdere laadpalen mogelijk om gebruik te maken van de energie die is opgewekt via jouw eigen zonnepanelen. Hierdoor hoef je minder stroom hoeft af te nemen bij jouw elektriciteitsleverancier. Daarnaast zou het zelfs kunnen dat het opladen van jouw elektrische auto volledig gratis is. Dit gebeurt wanneer de zonnepanelen dusdanig veel stroom opwekken dat de hele accu ermee opgeladen kan worden. Wanneer je nog niet over zonnepanelen beschikt, kan de aanschaf hiervan een financiële drempel vormen. Echter worden de kosten van zonnepanelen doorgaans binnen 6 á 7 jaar terugverdiend. Gezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen 25 jaar bedraagt, profiteer je al snel van 18 jaar ‘gratis’ opladen!
Eco-smart van Wallbox
Een van de producenten wiens laadpalen het opladen met zonnepanelen ondersteunt, is Wallbox. Zowel de Wallbox Pulsar Plus als de Wallbox Copper SB zijn namelijk in staat om gekoppeld te worden aan jouw zonnepanelen. Hiervoor maken zij gebruik van de Eco-Smart functie. Met de app van WallBox kan je kiezen tussen drie verschillende standen. Met de eerste stand wordt er geen rekening gehouden met het type stroom dat gebruikt wordt voor het opladen. In dit geval wordt jouw auto bijna altijd opgeladen met energie uit het elektriciteitsnet. Met de tweede stand, de Eco-stand, spoort de Wallbox lader ongebruikte groene energie op en combineert het deze met de energie uit je elektriciteitsnet. Hierdoor wordt de auto op efficiënte wijze opgeladen terwijl die ook zoveel mogelijk gebruik maakt van groene stroom. De derde en laatste stand is de Full Green-stand. Zoals de naam al zegt, maakt deze stand enkel gebruik van groene stroom. Een vereiste hiervoor is wel dat er voldoende groene stroom voorradig is. Indien dit niet het geval is, wordt de auto ook niet opgeladen.
Voordelen van laden via zonnepanelen
Het opladen van een elektrische auto levert een aantal voordelen op. Als eerste kan je enkel gebruik maken van stroom die jij zelf heeft opgewekt. Zo weet jij zeker dat je groen mogelijk op pad gaat wanneer je gebruik maakt van jouw elektrische auto. Ook bespaart het gebruik van zonnepanelen veel geld. Hoewel het opladen via een eigen laadpaal al een stuk voordeliger is dan het opladen bij een publieke laadpaal, hoef je niet te betalen voor stroom die je zelf opwekt. Bovendien voorkom je ook dat je overtollige energie moet terug verkopen aan jouw energieleverancier. Hiervoor krijg je namelijk een lager tarief uitbetaald dan waarvoor je de stroom zelf zou moeten inkopen. Het is dus voordeliger om deze stroom volledig te benutten.
Om jouw elektrische auto op te kunnen laden met groene energie, dien je een laadpaal te kiezen die een samenwerking met jouw zonnepanelen ondersteunt. Voorbeelden hiervan zijn de Wallbox Pulsar Plus en de Copper SB. Installatiepartners zoals 50five kunnen je helpen met de keuze voor de juiste laadpaal en de installatie daarvan. Zo weet je zeker dat je de beste en voordeligste keuze maakt.